OKURKOVÝ DŽEM S VANILKOU
Seznam surovin
- okurka salátová 1 kilogram (nastrouhaná a vymačkaná)
- cukr krupice 550 gramů
- pektin jablečný 12 gramů (nebo citrusový)
- vanilkový lusk 1 kus
- šťáva citronová (z 1/2 citronu)
Postup přípravy
Do mrazáku dejte malý talířek, bude se hodit na želírovací zkoušku. Okurku smíchejte s cukrem, pektinem, semínky z vanilkového lusku (prázdný lusk můžete přihodit také), citronovou šťávou a nechte v lednici odležet 2–4 hodiny. Pak lusk vyjměte, přiveďte k varu a vař- te asi 3 minuty. Kápněte trochu džemu na studený talířek. Pokud během chvilky ztuhne, je hotový. Pokud ne, vařte dál a po chvíli zkoušku zopakujte. Džem rozdělte do čistých, vypařených sklenic a zavařte.
Poznámka k receptu
Překvapivá kombinace výrazné vanilky a svěží okurky funguje skvěle. Aby se džem povedl, je nutné okurku opravdu důkladně zbavit tekutiny. Pokud by se to nepodařilo a džem byl řídký, nepřidávejte další pektin, raději dál pomalu vařte, aby se přebytečná tekutina odpařila.
1,5 kg
ODLEŽENÍ SMĚSI 2–4 HODINY
Načítám komentáře...