Panettonky
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 400 gramů
- máslo 200 gramů
- droždí 1 kostka
- mléko 100 mililitrů
- cukr 4 lžíce
- sůl
- rum 2 lžíce
- cukr vanilkový 1 balíček
- žloutek 2 kusy
- vejce 4 kusy
- rozinky 100 gramů
- citronová kůra kandovaná 25 gramů
- pomerančová kůra kandovaná 25 gramů
- ovoce kandované 50 gramů (třešně, nebo jiné )
- mandle 50 gramů (loupané)
- džem meruňkový 125 gramů
- šťáva citronová 2 lžíce
- cukr moučkový 125 gramů
Postup přípravy
Rozinky properte, zalijte rumem a nechte 20 minut nabobtnat. Vlažné mléko smíchejte s droždím a lžící cukru a nechte vzejí kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, rozehřáté vlažné máslo (150 g), kvásek, 3 lžíce cukru, vanilkový cukr, vejce a žloutky a vypracujte hladké těsto. Mandle, kandované ovoce a kůru nesekejte a spolu s rozinkami zamíchejte do těsta. Mísu zakryjte čistou utěrkou a těsto nechte půl hodiny kynout.
Formy na malé bábovičky nebo muffiny důkladně vymažte máslem, naplňte je do 2/3 těstem a nechte ještě chvíli kynout. Potom vložte formičky do trouby vyhřáté na 180°C a upečte dozlatova. Špejlí
vyzkoušejte, zda je těsto dobře propečené. Po vyndání ihned potřete povrch zbytkem másla a nechte vychladnout.
Panettonky vyklopte z formiček a potřete marmeládou (pokud je příliš tuhá, rozmíchejte ji s trochou horké vody dohladka). Moučkový cukr utřete dohladka s citronovou šťávou. Když marmeláda trochu zaschne, polijte ještě povrch citronovou polevou a nechte úplně zaschnout.
Načítám komentáře...