PASTÉIS DE NATA

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Do rendlíku dejte mléko, smetanu, žloutky, cukr, hladkou mouku, sůl a promíchejte. Z citronu odřízněte 2 proužky kůry a s celou skořicí ji přidejte ke směsi. Za stálého míchání přiveďte krém k varu a nechte zhoustnout. Přelijte do mísy, překryjte fólií a nechte zchladnout.

2. Troubu předehřejte na 220 °C. Listové těsto rozbalte, posypte skořicí a od delší strany pevně zaviňte. Vzniklou roládu rozkrájejte na 12 stejných kousků. Palec vtlačte dovnitř vzniklého válečku a roztáhněte prsty směrem nahoru, čímž vytvarujete mističku. Vložte do důlku muffinového plechu a zopakujte i s ostatními válečky. Do připravených mističek nalijte krém.

3. Pečte 12 minut, pak troubu přepněte na gril a nechte povrch zkaramelizovat. Černé skvrny jsou pro pastéis typické. Po upečení vyjměte koláčky z plechu a nechte zchladnout na mřížce. Před servírováním poprašte mletou skořicí.

Poznámka k receptu

Poprvé tyto křehké košíčky upekly v 19. století řádové sestry v lisabonské čtvrti Santa Maria de Belém. Recept střežily až do roku 1837, kdy se kněží rozhodli tradiční dezert prodávat. Vybudovali obchůdek Casa Pastéis de Belém, v němž si koláčky můžete koupit dodnes a který je zapsán na seznamu UNESCO.

Hodnocení: 3,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 3

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...