PASTÉIS DE NATA
Seznam surovin
- listové těsto 1 kus (rozválené)
- skořice 1 lžíce (mletá)
- mléko 430 mililitrů (plnotučné)
- smetana na šlehání 60 mililitrů
- žloutek 4 kusy
- cukr krystal 3 lžíce
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- sůl 1 špetka
- citron 1 kus
- skořice 1 kus (celá)
Postup přípravy
1. Do rendlíku dejte mléko, smetanu, žloutky, cukr, hladkou mouku, sůl a promíchejte. Z citronu odřízněte 2 proužky kůry a s celou skořicí ji přidejte ke směsi. Za stálého míchání přiveďte krém k varu a nechte zhoustnout. Přelijte do mísy, překryjte fólií a nechte zchladnout.
2. Troubu předehřejte na 220 °C. Listové těsto rozbalte, posypte skořicí a od delší strany pevně zaviňte. Vzniklou roládu rozkrájejte na 12 stejných kousků. Palec vtlačte dovnitř vzniklého válečku a roztáhněte prsty směrem nahoru, čímž vytvarujete mističku. Vložte do důlku muffinového plechu a zopakujte i s ostatními válečky. Do připravených mističek nalijte krém.
3. Pečte 12 minut, pak troubu přepněte na gril a nechte povrch zkaramelizovat. Černé skvrny jsou pro pastéis typické. Po upečení vyjměte koláčky z plechu a nechte zchladnout na mřížce. Před servírováním poprašte mletou skořicí.
Poznámka k receptu
Poprvé tyto křehké košíčky upekly v 19. století řádové sestry v lisabonské čtvrti Santa Maria de Belém. Recept střežily až do roku 1837, kdy se kněží rozhodli tradiční dezert prodávat. Vybudovali obchůdek Casa Pastéis de Belém, v němž si koláčky můžete koupit dodnes a který je zapsán na seznamu UNESCO.
Načítám komentáře...