PASTEL DE TRES LECHES TŘÍMLÉKOVÝ DORT
Seznam surovin
Korpus:
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- mléko 100 mililitrů
- cukr krystal 140 gramů
- cukr vanilkový 60 gramů
- vejce 4 kusy
- máslo 100 gramů
- sůl
Sirup:
- mléko zahuštěné (kondenzované) 390 gramů
- mléko 390 gramů (Salko)
- smetana na šlehání 100 mililitrů
Dokončení:
- maliny 200 gramů
- smetana na šlehání 400 gramů
- sýr Mascarpone 500 gramů
- cukr moučkový 100 gramů
Postup přípravy
1. Přípravu dortu rozdělte do dvou dnů. První upečte korpus, druhý den dort sestavte. S vychlazeným korpusem se vám bude daleko lépe pra - covat, nebude se tolik drobit a lépe nasákne tekutinu, aniž se rozmočí.
2. Troubu předehřejte na 180°C, dortovou formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Bílky oddělte od žloutků, přidejte špetku soli a vyšlehejte do tuhého sněhu. Do velké mísy vlijte žloutky, přidejte oba cukry i máslo a šlehejte do bílé, nadýchané pěny. Po částech přidávejte střídavě mouku a mléko a vždy pořádně promíchejte. Nakonec po částech opatrně vmíchejte sníh. Těsto nalijte do připravené formy a pečte 45 minut nebo dokud nebude špejle zapíchnu - tá doprostřed korpusu suchá.
3. Korpus nechte po vytažení z trouby částečně vychladnout, pak ho vyjměte z dortové formy a nechte na mřížce vychladnout úplně. Zabalte jej do potravinář- ské fólie a nechte do druhého dne vychladit v lednici.
4. Následující den korpus podélně rozkrojte na dvě části, obě poloviny položte řeznou stranou nahoru na plech vylože - ný pečicím papírem a propíchej - te vidličkou. Pomůžete tak sirupu, aby se lépe a rovnoměrněji vsákl do korpusu.
5. Připravte oba krémy na na - plnění a ozdobení dortu: Vyšle - hejte 200ml smetany dotuha. Vidličkou rozmačkejte maliny a vmíchejte je do šlehačky. Na druhý krém vyšlehejte dotu - ha zbylou smetanu. Mascarpo - ne promíchejte s moučkovým cukrem a nakonec opatrně spojte s vyšlehanou smetanou.
6. Ve džbánku smíchejte kondenzované mléko, salko, smetanu a důkladně promí- chejte. Oba korpusy po lžičkách po celém povrchu polévejte – všechnu tekutinu nechte vsáknout, teprve pak opatrně přilévejte další.
7. Jakmile spotřebujete vše - chen sirup, položte spodní část dortu na servírovací tác. Malino - vý krém naneste na spodní korpus, přiklopte vrchním korpusem a bok dortu potřete třetinou krému z mascarpone. Zbylý krém přendejte do cukrář- ského sáčku a dort podle libosti a fantazie ozdobte. Podávejte ho ihned, rychle vlhne a hůř by se pak porcoval.
Načítám komentáře...