Pěna v čokošálcích
Seznam surovin
Čokošálky:
- čokoláda hořká 240 gramů (kvalitní)
- obal 6 kusů (malé nafukovací balonky)
Pěna:
- mléko 250 mililitrů (plnotučné)
- želatina 1/2 lžíce (prášková)
- čokoláda bílá 115 gramů (nastrouhaná)
- smetana na šlehání 225 mililitrů
Postup přípravy
1. Čokoládu nalámanou na menší kousky rozpusťte ve vodní lázni. Nechte ji zchladnout, až je jen mírně vlažná (je to nutné, pokud nechcete, aby balonek praskl a všude byla čokoláda). Balonky nafoukněte, omočte je ve vlažné rozpuštěné čokoládě , položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte čokoládu ztuhnout (pokud chcete tento proces urychlit, dejte plech s balonky do ledničky).
2. Až čokoláda zpevní, odstřihněte vršek balonku a opatrně ho vyjměte. Případné malé prasklinky uvnitř „šálku” opravte rozpuštěnou čokoládou a opět ho dejte do chladu ztuhnout.
3. Na pěnu v hrnci s nepřilnavým povrchem rozšlehejte žloutky a mléko. Směs posypte želatinou a nechte asi 5 minut stát, aby želatina trochu změkla. Přimíchejte čokoládu a na mírném ohni za častého míchání asi 15 minut zahřívejte, až se želatina úplně rozpustí, čokoláda roztaje a směs zhoustne (nesmí se vařit, jinak se tvoří žmolky).
4. Zakrytou uložte asi na 1,5 hodiny do ledničky. Občas promíchejte a nechte chladit, až hmota ztuhne tak, že při ukápnutí z vařečky vytváří drobné kopečky. Smetanu ušlehejte dotuha a lehce ji vmíchejte do čokoládové směsi. Cukrářským sáčkem ji nastříkejte do šálků z čokolády a uložte na 4 hodiny do ledničky, až pěna zcela ztuhne. Podávejte ji poprášenou kakaem.
Načítám komentáře...