PERNÍK S MANDLOVOU NÁPLNÍ
Seznam surovin
Perníková kořenicí směs:
- hřebíček 2 lžičky (mletý)
- muškátový květ 1 lžička
- zázvor 1 lžička (mletý)
- skořice 7 gramů (mletá)
- kardamom 1 lžička (mletý (není nutný))
- anýz 1/2 lžičky (mletý (není nutný))
- pepř bílý 1 špetka (mletý (není nutný))
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- cukr třtinový 150 gramů
- koření 2 lžíce (perníková kařenicí směs)
- máslo 175 gramů (změklé)
- sůl 1 špetka
- vejce (na potření)
- mandle (na ozdobu)
Mandlová pasta:
- mandle 125 gramů
- cukr krystal 125 gramů
- vejce
Postup přípravy
1. Den předem připravte mandlovou pastu. Mandle namelte a smíchejte nebo ve foodprocessoru rozmixujte s cukrem do jemné, sypké konzistence. Přidejte vejce a vypracujte kompaktní hmotu. Zabalte ji do fólie a nechte přes noc odpočinout v lednici.
2. Připravte kořenicí směs. Měla by obsahovat 40–60% skořice, takže nejprve do misky odměřte hřebíček, zázvor, muškátový květ, kardamom, anýz a bílý pepř. Měli byste získat asi 10g směsi. Dosypte tedy 7g skořice (nebo méně, pokud některou ze složek vynecháte) a promíchejte.
3. Veškeré ingredience na těsto zpracujte a zabalené do fólie nechte alespoň 2 hodiny odpočinout v lednici. Troubu předehřejte na 180°C. Těsto rozdělte na 2 části a vyválejte mezi pečicími papíry do obdélníku tak, aby pokrylo dno připraveného pekáče. Horní papír sejměte, spodní nechte a těsto i s ním přeneste na pekáč. Potřete rozšlehaným vejcem a rovnoměrně na ně naneste mandlovou pastu. Povrch pasty potřete vejcem. Druhou polovinu těsta vyválejte a opatrně přeneste na mandlovou pastu. Povrch těsta opět potřete vejcem a ozdobte loupanými mandlemi. Pečte 40 minut, nechte vychladnout a krájejte na čtverce.
Načítám komentáře...