Perníkové kraslice
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- cukr moučkový 250 gramů
- jedlá soda 1/4 lžičky
- kakao 2 lžíce
- koření perníkové 1 lžíce
- vejce 2 kusy
- rum 2 lžíce
- med 2 lžíce (ohřátý)
- máslo 2 lžíce (rozpuštěné, lépe sádlo)
- olej (na vymazání formiček)
Náplň:
- piškoty (drobečky)
- med (ohřátý)
- rum 1 lžíce
- zavařenina rybízová 1 lžička (nebo jiná pikantní )
- ovoce sušené (pomleté nebo pokrájené)
Bílková poleva:
- cukr moučkový 250 gramů (dvakrát prosátý )
- bílek 1 kus
- šťáva citronová (trocha)
- moučka kukuřičná (škrob) (maizena nebo bramborový škrob Solamyl)
Postup přípravy
1. Všechny suroviny na těsto smíchejte a propracujte je tak, aby bylo vláčné. Nechte nejméně týden odpočinout. Těsto je pak krásně vláčné a dobře se s ním pracuje.
2. Pak ho znovu dobře propracujte a vtlačujte do formiček lehce vytřených olejem tak, aby v těstě zůstala prohlubeň.
3. Formičky položte na plech a pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 15 minut. Půlky kraslic pak nechte mírně zchladnout ve formičkách a poté vyklepněte na mřížku.
4. Vychladlé půlky perníkových vajec slepujte náplní smíchanou z uvedených surovin a zdobte bílkovou polevou (důležité je cukr do ní dvakrát prosít, aby v něm nezůstaly žádné hrudky). Spoje můžete překrýt stužkou (nebo ornamentem z bílkové polevy), ze které pak vytvoříte i poutko. Vejce nechte nejméně týden odležet
Poznámka k receptu
Na přípravu této dobroty musíte pamatovat aspoň týden před Velikonocemi. Je to ale hit!
Načítám komentáře...