Basilejské perníčky
Seznam surovin
- med 400 gramů
- cukr 250 gramů
- potaš 10 gramů (nebo kypřící prášek)
- likér 1 sklenice (třešňový, sklenička malá)
- citronová kůra kandovaná 50 gramů
- mandle 100 gramů
- mouka 700 gramů
- skořice (mletá)
- hřebíček (mletý)
- muškátový květ
Postup přípravy
Připravte si mandle a nasekejte na malé kousky. Ohřejte med v kastrolu a přidejte cukr. Nechejte přejít varem, stáhněte ze sporáku a nechejte vychladnout.
Ve skleničce kische rozpusťte potaš a roztok přidejte k medu. Do směsi vmíchejte kandované ovoce, následně opatrně vmíchejte mouku smíchanou s kořením. Těsto je třeba míchat tak dlouho, dokud není vláčné. Nechejte odpočinout přes noc.
Druhý den vyválejte na tenkou placku, kterou přenesete na plech vyložený pečícím papírem. Peče se 20 minut při 200°C. Vychladlé nakrájejte na obdélníčky nebo na kosočtverce.
Poznámka k receptu
Nejlepší náhražkou potaše je prášek do pečiva, ten se však vmíchá rovnou do mouky. Perníkovou placku můžete ještě ozdobit jemnou cukrovou polevou.
Načítám komentáře...