Čokoládový perník s černým pivem
Seznam surovin
- čokoláda 350 gramů (s vyšším obsahem kakaa)
- máslo 250 gramů (nakrájené na malé kostky)
- vejce 4 kusy
- bílek 2 kusy
- cukr hnědý 250 gramů
- mouka pšeničná hladká 190 gramů
- kypřící prášek do perníku 1 balení
- cukr vanilkový 1 balení
- pudinkový prášek vanilkový 1 lžíce
- pivo tmavé 1 decilitr
- máslo 1 lžíce (na vymazání)
- cukr moučkový 1 lžíce (na posypání)
- džem malinový
Postup přípravy
Čokoládu nalámanou na kostičky rozpustíme spolu s kostkami másla ve vodní lázni a necháme chvíli vychladnout. Vejce v elektrickém šlehači šleháme tak dlouho, až zesvětlají, pak zašleháme postupně cukr, až je směs hustá a lesklá.
Čokoládu opatrně vmícháme do vyšlehaných vajec, přidáme černé pivo, navrch přidáme mouku s perníkovým práškem do pečiva, lžíci pudinku a vše vymícháme dohladka. Nakonec přidáme tuhý sníh ze dvou bílků.
Těsto lijeme do malých jednoporcových formiček. Formičky jsou vymazané máslem a vysypané polohrubou moukou, nebo dno vyložíme pečícím papírem. Pečeme 35 - 40 minut při teplotě 150 °C. Pokud budeme péct velký korpus na dort, pečeme 45 - 60 minut podle velikosti formy. Pečené dortíky necháme prochladnout, opatrně vyndáme z forem a necháme zcela vychladnout. Podélně v polovině rozkrojíme, potřeme malinovým džemem a znovu slepíme. Povrch posypeme moučkovým cukrem.
Načítám komentáře...