Domácí perník
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 180 gramů
- cukr 180 gramů
- vejce 3 kusy
- ořechy 75 gramů (mleté)
- máslo 50 gramů
- čokoláda hořká 30 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- olej 0,4 decilitru
- koření 1 lžička (mleté - anýz, badyán, hřebíček, skořice, muškátový květ)
- kakao 1 lžička
- sůl 1 špetka
Na náplň:
- kompot meruňkový 5 decilitrů
- smetana 1,5 decilitru (30%)
- mléko zahuštěné (kondenzované) sladké 1/2 decilitru (Salko)
Na ozdobení:
- čokoládová poleva tmavá 100 gramů
- čokoládové zdobení 50 gramů (sypání)
Postup přípravy
V míse vyšleháme změklé máslo s cukrem, přimícháme žloutky, olej a rozpuštěnou čokoládu. Ve druhé míse smícháme mouku s ořechy, práškem do pečiva, solí, kakaem a kořením. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně ho střídavě s moučnou směsí přimícháme do žloutkové hmoty, až vznikne hladké těsto. Nalijeme ho do pekáčku vyloženého papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme asi 35 minut.
Upečený perníkový korpus necháme vychladnout, pak ho podélně rozřízneme na tři díly a prostřední rozdrobíme do mísy. Smetanu svaříme se salkem na polovinu původního množství, po zchladnutí ji přilijeme k rozdrobenému perníku a přilijeme tolik nálevu z kompotu, abychom umíchali pastovitou hmotu. Rozetřeme ji v tenké vrstvě na spodní část korpusu, na ni poklademe odkapané půlky meruněk, potřeme je zbylou náplní, přiklopíme vrchní částí korpusu, zatížíme a necháme asi dvě hodiny zruhnout.
Na závěr perník přelijeme rozpuštěnou čokoládovou polevou, posypeme čokoládovým sypáním a necháme zaschnout.
Načítám komentáře...