Klasické perníčky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- cukr moučkový 200 gramů
- med 180 gramů
- vejce 2 kusy
- kakao 2 lžíce
- rum 1 lžíce
- koření do perníku 2 lžičky
- jedlá soda 1 lžička
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce (na potření)
Postup přípravy
Na vál prosejeme mouku, cukr, kakao, perníkové koření a jedlou sodu. Přidáme med, rum a vejce a vypracujeme vláčné a lesklé těsto, které se nesmí lepit. Těsto vložíme do mikrotenového sáčku a uložíme alespoň na 24 hodin do chladničky.
Odleželé těsto přeložíme na pomoučený vál a znovu ho prohněteme. Pak ho rozdělíme na několik částí a každou rozválíme na placku silnou asi 4 mm, ze které vykrájíme požadované tvary. Přeneseme je na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 160 – 180 °C a pečeme asi 10 minut dozlatova (pokud chceme mít perníčky s mandlemi, ozdobíme je ještě před pečením).
Ještě horké perníčky ihned po vyjmutí z trouby potřeme rozšlehaným vejcem a rozložíme na rovnou plochu (nebo je ponecháme na plechu). Jakmile perníčky dokonale vychladnou, můžeme je podle chuti ozdobit, například bílkovou polevou.
Recept na bílkovou polevu najdete zde.
Načítám komentáře...