Moravský perník
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- cukr moučkový 100 gramů
- vejce 1 kus
- rum 2 lžíce
- med 2 lžíce
- mléko 1 lžíce
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce (na potření)
Na náplň:
- švestková povidla 200 gramů
- ořechy vlašské 100 gramů (nahrubo nakrájené)
Postup přípravy
Z hladké mouky, moučkového cukru, vejce, prášku do pečiva, rumu, medu a mléka vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme do druhého dne uležet v chladu.
Pak těsto rozdělíme na čtyři díly a každý díl rozválíme na pomoučeném válu na pás široký asi 10 cm a silný asi 3 mm. Střed každého pásu potřeme pruhem povidel a rozložíme na ně půlky vlašských ořechů. Těsto přehneme přes náplň nejprve z jedné a pak z druhé strany (podobně jako závin), naplněné pruhy těsta přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je rozšlehaným vejcem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme dozlatova (pozor, těsto musíme hlídat, aby se nepřipálilo).
Před podáváním těsto nakrájíme na dílky široké asi 1 cm.
Načítám komentáře...