Perníčky
Seznam surovin
- med 2 lžíce (tekutý)
- žloutek 2 kusy
- vejce 1 kus
- mouka pšeničná hladká 2 hrnky
- koření do perníku 1/2 lžičky
- žloutek 1 kus (na pomazání)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- kypřící prášek do perníku 1/2 balíčku
- máslo 3 lžíce
Na polevu:
- cukr moučkový 3/4 hrnku
- bílek 1 kus
Postup přípravy
Ve vodní lázni rozpustíme máslo, med a vmícháme vejce a žloutky. Zchladlou hmotu přidáme k mouce s kypřicím práškem a perníkovým kořením. Rukama uhněteme a důkladně propracujeme hladké, velmi tuhé těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme přes noc rozležet v chladu.
Těsto rozválíme na lehce pomoučeném válu na plát silný 4 mm. Vykrájíme z něho tvary, rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C 10 - 12 minut. Po upečení je ještě horké potřeme rozšlehaným žloutkem, aby se pěkně leskly.
Do většího hrnku vlijeme bílek a po částech do něj zapracujeme dvakrát prosátý moučkový cukr. Vznikne tuhá poleva, kterou naplníme zdobicí sáček a nanášíme ji na vychladlé perníčky.
Poznámka k receptu
Těsto zpracovávejte po částech, pak je spojte. Je totiž velmi tuhé a celou dávku najednou se vám nepodaří dobře propracovat. Pokud to nejde ani po částech, přidejte trochu másla. Nikdy nepřidávejte mléko nebo vodu, perníčky pak ztvrdnou! Na potření po upečení zašlehejte do žloutku lžičku prosátého kakaa, perníčky budou tmavé a krásně na nich vynikne kontrastní bílé zdobení.
Načítám komentáře...