Perník
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 510 gramů
- mléko 5 decilitrů
- olej 1,8 decilitru
- cukr krupice 100 gramů
- ořechy vlašské 2 hrsti (nahrubo nasekaná jádra)
- rum hnědý - tuzemský 3 lžíce (40%)
- zavařenina rybízová 3 lžíce
- kypřící prášek do perníku 1 balení
- koření do perníku 3 lžičky
- cukr moučkový 1 lžíce (na pocukrování)
- vejce 1 kus
Postup přípravy
Do nádoby pekárny nalijeme mléko, olej, rozšlehaná vejce a rum. Nasypeme mouku, v hromádce uděláme důlek a vsypeme do něj prášek do pečiva. K mouce do nádoby přidáme cukr, zvolíme RYCHLÝ program a 12 - 15 minut necháme těsto míchat. Pomocí tlačítka STOP přerušíme program, vyjmeme hřídelku a do těsta vmícháme ořechy.
Pekárnu nastavíme na program PEČENÍ a čas na 90 minut. Ke konci pečení můžeme program přerušit tlačítkem STOP a špejlí zkontrolovat propečenost perníku. Pokud by těsto ulpívalo na špejli, zvolíme znovu program PEČENÍ a čas 10 minut.
Upečený perník opatrně vyjmeme a na mřížce necháme vychladnout. Rozkrojíme jej podélně na poloviny, promažeme zavařeninou a posypeme moučkovým cukrem.
Načítám komentáře...