Perníkové řezy s griliášovou polevou
Seznam surovin
Na perník:
- cukr krystal 80 gramů
- vejce 2 kusy
- brambory 250 gramů (nové)
- pomeranče 1 kus
- citron 1 kus (střední)
- kypřící prášek do perníku 2,5 gramu
- mouka pšeničná hrubá 2 lžíce
- kakao 1 lžíce
- mléko 425 mililitrů (čerstvé plnotučné)
- zavařenina jahodová
- tuk (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
Na griliáš:
- cukr krystal 250 gramů
- voda 4 lžíce
- ořechy vlašské 250 gramů
- bílek 1 kus
Postup přípravy
Na perníkové řezy třeme cukr s vejci do pěny, přidáme nastrouhané studené brambory, šťávu i kůru z pomeranče i citronů, mouku a prášek do perníku. Vše zlehka promícháme a vlijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme v troubě na 200°C pozvolna 30 – 45 minut.
Na griliášovou polevu zalijeme cukr vodou a pozvolna rozpustíme nad mírným plamenem. Za stálého míchání svaříme cukr dorůžova. Přidáme drcené ořechy a opět několik minut vaříme za stálého míchání.
Z perníku nakrájíme řezy, které potřeme marmeládou, a spojíme je k sobě. Před nanesením griliášové polevy potřeme řezy bílkem a necháme 1 hodinu schnout. Poleva tak nemá tendenci se vsáknout do perníku a zůstane lesklá. Nakonec polijeme griliášovou polevou, kterou lehce rozestřeme po perníku.
Načítám komentáře...