Perníkové řezy se smetanovým přelivem
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- jedlá soda 2 lžičky
- koření do perníku 2 lžíce
- mléko 250 mililitrů
- cukr 150 gramů
- Hera 40 gramů (nebo olej)
- vejce 1 kus
- med 1 lžíce
- tuk (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
- džem rybízový (na potření)
- čokoládová poleva tmavá
- cukrářské zdobení (na ozdobu)
Na krém:
- smetana na šlehání 1/2 kelímku
- smetana zakysaná 1/2 kelímku
- cukr moučkový (podle chuti)
Postup přípravy
Mouku prosejte se sodou a kořením do mísy. Ve vlažném mléce rozpusťte med a cukr a přimíchejte k mouce. Rozpuštěnou vlažnou heru a vejce přidejte ke směsi a vypracujte hladké řídké těsto.
Nalijte ho na vymazaný a vysypaný plech a upečte v troubě vyhřáté na 170°C. Upečený perník vyndejte a za pár minut jej potřete marmeládou (pokud je příliš hustá, rozmíchejte ji s trochou horké vody). Nechte ho úplně vychladnout, povrch potřete čokoládovou polevou a nechte ji ztuhnout. Ušlehejte tuhou smetanu a lehce ji smíchejte se zakysanou smetanou. Krém oslaďte podle chuti.
Rozkrájejte moučník na obdélníčky a před podáváním každý potřete krémem a ozdobte barevným zdobením.
Načítám komentáře...