Plněné perníkové koule
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 400 gramů
- sůl 1 špetka
- cukr moučkový 140 gramů
- jedlá soda 1 lžička
- koření perníkové 1,5 lžičky
- kakao 2 lžíce
- máslo 50 gramů (+na vymazání)
- vejce 2 kusy (+1xžloutek)
- med 2 lžíce (tekutý)
- lentilky (na naplnění)
Poleva:
- bílek 1 kus
- cukr moučkový 170 gramů
- šťáva citronová (pár kapek)
Postup přípravy
1. krok: Mouku se solí prosejte do mísy a promíchejte s cukrem, sodou, kořením a kakaem. Přidejte rozpuštěné máslo, vejce, žloutek a med.
2. krok: Zpracujte na měkké těsto a zabalené ve fólii ho nechte přes noc v ledničce odležet.
3. krok: Připravte si formičky a každou vymažte máslem. Těsto rozválejte na tloušťku asi 3 mm. Tvořítkem vykrajujte z těsta kolečka a vyložte jimi poloviny formiček. Naplněné formičky postavte
na plech a pečte asi 10 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Upečené perníčky nechte vychladnout ve formičkách.
4. krok: Z dvakrát prosátého cukru a bílků smíchejte polevu a naplňte ji do cukrářského sáčku. Perníčky vyklopte a na struhadle jim zarovnejte okraje.
5. krok: Polovinu každé koule naplňte lentilkami, spoje potřete polevou, spojte a pomocí polevy nalepujte hotové cukrářské zdobení. Nakonec ozdobně převažte mašličkou.
Poznámka k receptu
„Placaté perníčky s bráškou Robertem strašně milujeme, ale zdobit je umí jenom babička. Ve školce jsme však vymysleli perníčky jako koule na stromeček a ještě jsme do nich schovali naše oblíbené lentilky. Myslíme si, že Ježíškovi se budou moc líbit!“ Lucinka, 6 let
Načítám komentáře...