Rumové stromečky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- cukr moučkový 100 gramů
- med 45 gramů
- vejce 1 kus
- máslo 30 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- rum 1/2 decilitru
- kakao 1,5 lžíce
- jedlá soda 1 lžička
- mouka pšeničná hladká (na vál)
Na polevu:
- cukr moučkový 140 gramů
- bílek 1 kus
- šťáva citronová 4 kapky
Postup přípravy
Do mísy prosejeme mouku se sodou a práškem do pečiva, přidáme oba druhy cukru, perníkové koření a kakao. Do středu uděláme důlek, rozklepneme do něj vejce, přidáme nakrájené máslo, rum a přilijeme med, který jsme předem rozehřáli ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě. Všechny přísady v míse dobře promícháme nejprve vařečkou a pak je přeložíme na vál posypaný hladkou moukou a důkladně je propracujeme rukama, až vznikne hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme dobře uležet v chladu (nejlépe do druhého dne).
Odleželé těsto přeložíme na pomoučený vál, rozdělíme ho na několik částí a každou rozválíme pomocí válečku do všech stran, až vznikne plát o síle asi 4 mm. Vykrojíme z něj různě velké hvězdičky, od každé velikosti stejný počet (z těsta, které zbude, můžeme vykrojit i jiné tvary). Přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení a upečeme při 180 °C dozlatova. Upečené perníčky ihned sejmeme z plechu a necháme vychladnout.
Moučkový cukr dvakrát prosejeme na jemném sítu, přidáme k němu bílek a citronovou šťávu a vše mícháme vařečkou tak dlouho, až vznikne hladká leská a hustá bílá hmota (trvá to asi 10 – 15 minut).
Z papíru na pečení vystřihneme trojúhelník, stočíme ho do kornoutku a naplníme cukrovou polevou. Každý perníček po obvodu ozdobíme tenkou linkou polevy a po zaschnutí slepíme vždy tři různě velké hvězdičky do stromečků pomocí zbylé polevy.
Poznámka k receptu
Než poleva zaschne, ozdobte špičky hvězdiček stříbrnými nebo zlatými cukrovými kuličkami.
Načítám komentáře...