Velikonoční medové perníčky
Seznam surovin
- mouka špaldová 125 gramů
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- kypřící prášek do perníku 1/2 balíčku
- med 100 gramů
- mléko 50 mililitrů
- kakao 1,5 lžičky
- vejce 1 kus
- olej 2 lžíce
- skořice 1 lžička (mletá)
- zázvor 1/2 lžičky (mletý)
Na polevu:
- bílek 1 kus
- šťáva citronová 1 lžíce
- cukr moučkový 120 gramů
Postup přípravy
Obě mouky prosejte a dobře promíchejte s práškem do perníku a kořením.
Med s mlékem zahřejte, do vlažné tekutiny vmíchejte vejce a olej, směs nalijte k mouce a připravte tvárné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte do druhého dne odpočinout.
Pak těsto vyválejte na pomoučeném válu na plát, vykrájejte kraslice nebo jiné tvary, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby vyhřáté asi na 160 - 170 °C a perníčky zvolna upečte.
Z bílku, cukru a citronové šťávy vymíchejte hladkou polevu a perníčky ozdobte. Část polevy můžete různě přibarvit potravinářskými barvami. Pokud chcete, aby poleva rychle ztuhla, vložte ozdobené perníčky na chvilku do mírně teplé trouby.
Poznámka k receptu
Pokud perníčky nebudete zdobit polevou a chcete, aby se leskly, tak je ještě horké potřete rozšlehaným vejcem a vraťte na pár vteřin zpět do trouby.
Načítám komentáře...