Velikonoční perníčky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 650 gramů
- kypřící prášek do perníku 1 balíček
- cukr krupice 300 gramů
- vejce 1 kus
- žloutek 4 kusy
- máslo 80 gramů (1/3 velké kostky)
- med 4 lžíce
- koření do perníku 1 lžička (rozdrcené - badyán, anýz, hřebíček, skořice)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- bílek 2 kusy (důkladně rozkvedlané s trochou pravého kakaa, na potření)
Na polevu:
- cukr moučkový 160 gramů (nebo až 200 g, podle velikosti bílku)
- bílek 1 kus
- šťáva citronová 1 lžička (přecezená)
Postup přípravy
Na válu smícháme mouku, prášek do perníku a cukr, v hromádce uděláme důlek a do něj vyklepneme vejce, žloutky a přidáme i ostatní ingredience. Rukama důkladně zpracujeme tuhé těsto tak, aby se v něm netvořily trhliny. Těsto necháme alespoň 2 hodiny v lednici.
Z těsta část odkrojíme a rozválíme ji na pomoučeném válu na plát o síle asi 4 mm, z něhož vykrajujeme jarní motivy a skládáme je na plechy vyložené papírem na pečení.
Vložíme je do trouby vyhřáté na 180 °C a každou várku pečeme asi 5–6 minut, přičemž celou dobu je hlídáme, snadno se totiž připalují.
Mezitím připravíme polevu. Moučkový cukr dvakrát prosejeme, přidáme bílek a citronovou šťávu a vše třeme větší plochou vařečkou, dokud nevnikne dokonale hladká, hustá a lesklá bílá poleva (trvá to 15–20 minut).
Perníčky okamžitě po vytažení z trouby ještě na plechu zahorka potřeme bílkem s kakaem, aby ztmavly a pěkně se leskly.
Vychladlé perníčky ozdobíme polevou a necháme zaschnout.
Poznámka k receptu
Perníčky jsou skvělé, protože jsou měkké a dají se jíst hned. Těsto na perníčky je ale opravdu urputné a jeho zpracování je věc delší doby, trpělivosti i síly, s jakou se do toho opřete. Pokud se vám zdá, že to prostě nepůjde, povolte těsto trochou másla, případně medu. Nikdy do něj ale nepřidávejte mléko, vodu nebo třeba rum – perníčky by ztvrdly na kámen.
Načítám komentáře...