Žitný perník s karamelovou polevou
Seznam surovin
- mouka žitná 350 gramů
- cukr 350 gramů
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- mléko 5 decilitrů (teplé)
- olej 2 decilitry
- vejce 2 kusy
- kakao 2 lžíce
- med 2 lžíce
- cukr vanilkový 1 balení
- kypřící prášek do perníku 1 balení
- jedlá soda 1 lžička
- tuk (na vymazání plechu )
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání plechu)
- poleva 1 balení (karamelová)
- ovoce (drobné, na ozdobení)
Postup přípravy
V míse smícháme vejce s olejem, mlékem a medem. Přisypeme obě mouky smíchané s cukrem, kakaem, vanilkovým cukrem, práškem do perníku a jedlou sodou a vše důkladně promícháme, až vznikne hladké těsto.
Připravené těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný hlubší plech, vložíme do trouby vyhřáté na 170 - 180 °C a pečeme 30 - 40 minut.
Upečený perník necháme vychladnout, pak ho pokapeme polevou a ozdobíme ovocem. Před podáváním perník nakrájíme na porce.
Poznámka k receptu
Do perníkového těsta můžete podle chuti přimíchat rozinky, nasekané oříšky nebo mandle.
Načítám komentáře...