Petřina LÍZÁTKA
Seznam surovin
- řepa červená 4 kusy
- med 100 mililitrů (lesní)
- citronová kůra (z 1 citronu)
- máta 2 snítky (čerstvá)
- ořechy vlašské 50 gramů
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 250 °C. Odřízněte nať asi 5 cm nad bulvou tak, abyste ji nenarušili, a řepy omyjte. Lze použít i klasickou červenou řepu, žlutá a duhová mají i sladší chuť. Jednotlivé řepy zabalte do několika vrstev alobalu a položte je na menší plech. Vložte do trouby a pečte 30 minut.
2. Hotové řepy rozbalte a nechte zchladnout. Oloupejte je a nakrájejte na plátky široké 0,5 cm. V rendlíku zahřejte med, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a nasekané lístky máty. Přiveďte těsně pod bod varu a vložte plátky řepy. Obalte je v medu a stáhněte z plotny. Několikrát řepy přelijte, vyjměte je a položte na pečicí papír. Pak obvod lízátek obalte v nahrubo nasekaných ořeších. Do každé řepy vpíchněte dřívko a podávejte. Pokud by med dostatečně netuhl, uložte lízátka do lednice, za chvilku bude hotovo.
Poznámka k receptu
Vyrábět lízátka je skvělá zábava. Kromě citronu a máty můžete vyzkoušet i tymián či pomerančovou kůru a vlašské ořechy vyměnit za pistácie.
Načítám komentáře...