Pistáciové tartaletky
Seznam surovin
Těsto:
- máslo 175 gramů (pokojové teploty)
- cukr moučkový 1/2 hrnku
- žloutek 2 kusy
- mouka pšeničná hladká 1,25 hrnku (+ na poprášení pracovní plochy)
- pistácie 1/2 hrnku (nesolené vyloupané jemně namleté)
- sůl 1/4 lžičky
- smetana na šlehání 2 lžičky (40% tuku)
Náplň:
- smetana zakysaná 250 mililitrů
- smetana na šlehání 400 mililitrů (40% tuku)
- cukr moučkový 3 lžíce
- jahody (na ozdobení)
- rybíz (na ozdobení)
- borůvky (na ozdobení)
Postup přípravy
1. V robotu promíchejte asi 2 minuty při nízké rychlosti máslo a moučkový cukr. Přidejte žloutky a míchejte asi 1 minutu (těsto při tom odškrabujte od stěn nádoby). Vmíchejte 1 hrnek mouky a asi 30 vteřin ji zapracovávejte k máslu s cukrem a vejcem. Pak přidejte zbytek mouky, pistácie, sůl a smetanu a asi 1 minutu vše promíchávejte, až se mouka vpracuje do základu. Na pracovní ploše těsto potom zpracujte v kompaktní hmotu.
2. Těsto vytvarujte do podoby placky, zabalte ji do kuchyňské fólie a dejte alespoň na hodinu (nejlépe přes noc) chladit.
3. Mezi dvěma kuchyňskými fóliemi vyválejte těsto asi na 3mm výšku. Z těsta poté vykrojte šest koleček o průměru asi 13cm.
4. Těstem vyložte formičky a v rozích ho do nich vtlačte. Dejte na 10 minut chladit. Dno těsta propíchejte vidličkou, položte na něj kolečko pečicího papíru, zatižte ho fazolemi nebo keramickými korálky a pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 170°C, až začnou okraje těsta krásně zlátnout.
5. Papír se zátěží odstraňte a korpusy pečte ještě asi 3 minuty. Pak je nechte vychladnout na kovové mřížce. Po asi 10 minutách vyklepněte korpusy z forem. Naplňte je zakysanou smetanou, promíchanou s dotuha ušlehanou šlehačkou s cukrem, a ozdobte čerstvým lesním ovocem, případně oříšky (nejsou nutné)
Poznámka k receptu
Košíčky z křehkého těsta, ať už sladkého, nebo slaného, jsou podle francouzského vzoru známé jako tartaletky. Tady z nich pistácie činí přímo nadzemskou lahůdku
Načítám komentáře...