Pusinkové hrušky
Seznam surovin
Na hrušky:
- hrušky 4 kusy (malé)
- šťáva citronová (z 1 citronu)
- vanilkový lusk 1 kus
- víno červené 3,5 decilitru
- cukr krystal 110 gramů
- skořice 1 kus
- bobkový list 1 kus
- pomeranče 1/2 kusu (šťáva a kůra)
Na pusinky:
- bílek 3 kusy
- cukr krystal 140 gramů
- šťáva citronová 1 lžička
- cukr moučkový 2 lžičky
Kromě toho:
- jogurt bílý 250 gramů (řeckého typu)
- cukr hnědý (podle chuti)
Postup přípravy
Hrušky oloupeme, stopku neodstraňujeme, a potřeme je citronovou šťávou, abychom zabránili jejich zhnědnutí. V hrnci smícháme vanilkový lusk, víno, cukr, skořici, bobkový list, pomerančovou kůru a šťávu a přivedeme k varu. Přidáme hrušky a vaříme na mírném ohni 10 minut.
Hrušky vyjmeme a tekutinu v hrnci svaříme na hustý sirup. Přecedíme ho, nalijeme na hrušky a necháme vychladnout.
Bílky, krystalový cukr a citronovou šťávu vyšleháme ručním šlehačem do husté a lesklé hmoty (asi 10 minut). Dřevěnou lžící posypanou moučkovým cukrem vytvoříme na plechu vyloženém papírem na pečení čtyři vyšší kruhy o průměru 7 cm. Boky uhladíme lžící a ve středu každého vytvoříme malý důlek pro hrušky a jogurtovou náplň. Vložíme je na 90 minut do trouby vyhřáté na 11é °C a pak necháme vychladnout ve vypnuté troubě.
Jogurt osladíme hnědým cukrem, rozdělíme ho do hotových pusinek, přidáme hrušky a mírně je přelijeme sirupem.
Poznámka k receptu
Měkkost hrušek zkuste tenkou špejlí. Pokud nejsou měkké, vařte je o něco déle (doba vaření závisí na zralosti plodů).
Načítám komentáře...