Quinoa s tvarohem a mákem
Seznam surovin
- quinoa 1 šálek
- mléko 2 šálky
- vanilkový lusk 1 kus (vyškrábnutá dřeň)
- ovoce sušené 1 šálek (směs rozinky, meruňky nebo borůvky)
- tvaroh 1 balíček (více osladit)
- mák 1/2 šálku (mletý nebo celá semena)
- sirup (rýžový)
Postup přípravy
1. Quinou důkladně propláchněte horkou vodou a doměkka uvařte v dvojnásobném množství mléka společně s vanilkovými semínky (mléko na povrchu tu a tam promíchejte vidličkou, ať se na něm neutvoří škraloup). Nechte ji vychladnout a pak načechrejte vidličkou.
2. Uvařenou quinou přesuňte do mísy, promíchejte s většinou ovoce a tvarohem a dochuťte rýžovým sirupem. Rozdělte ji do misek a posypte ovocem (i čerstvým).
Poznámka k receptu
Quinoa pomáhá transportu kyslíku v krvi, a tím „dopuje“ mozek, a mák, skvělý zdroj vápníku, jeho funkce upevňuje.
TIP: Jde o semena rostliny Chenopodium quinoa (česky: merlík chilský), která nejen obohatí jídelníček vegetariánům, ale pomůže i při redukční dietě. Je přirozeně bezlepková, tudíž vhodná pro celiaky. Má vysoký obsah bílkovin, obsahuje řadu vitaminů, a navíc je významným zdrojem minerálů (vápníku, železa, draslíku, zinku a hořčíku)
Načítám komentáře...