Rebarbora s mandlovým krokantem
Seznam surovin
Na rebarboru:
- rebarbora 2 kusy
- ibiškové květy 2 lžíce (sušené)
- cukr krystal 250 gramů
- voda 500 mililitrů
Na ochucenou smetanu:
- smetana na šlehání 250 mililitrů
- kardamom 2 kusy
- vanilkový lusk 1 kus
- cukr moučkový 1 lžička
Na mandlový krokant:
- mandle 100 gramů
- máslo 100 gramů
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- cukr krystal 100 gramů
Postup přípravy
1. Nejprve připravte základ ochucené šlehačky: smetanu přelijte do misky, přidejte kardamom a semínka z vanilkového lusku a promíchejte. Překryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc odležet v lednici.
2. Připravte krokant: mandle nasekejte nahrubo a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Vypracujte hladké těsto, zabalte je do potravinářské fólie a nechte asi hodinu odležet v lednici. Pak těsto vyválejte na tenkou placku a v troubě předehřáté na 175 °C pečte 15–20 minut, dokud nezezlátne. Nechte zchladnout a pak krokant rozdrobte.
3. Rebarboru očistěte a nakrájejte na špalíčky. V rendlíku svařte vodu s cukrem a ibiškovými květy, dokud se cukr nerozpustí. Přeceďte, rozvarem přelijte rebarboru a nechte vychladnout. Pak rebarboru vyjměte a nálev svařte na sirup. Nakonec přeceďte smetanu, oslaďte ji moučkovým cukrem a vyšlehejte. Rebarboru podávejte přelitou sirupem, s kopečkem šlehačky a posypanou krokantem.
Poznámka k receptu
Tenhle dezert vás okouzlí. Ibišek, který koupíte ve formě čaje v každém větším obchodě, perfektně podtrhne navinulou chuť rebarbory, výrazná šlehačka se postará o chuťový kontrast a krokant dodá každému soustu křupavost.
Načítám komentáře...