Baklava
Seznam surovin
- těsto filo 200 gramů
- cukr krupice 300 gramů
- mandle 150 gramů
- maliny 700 gramů
- pomeranče 1 kus
- olej
Postup přípravy
1. Pomeranč nakrájejte na tenké plátky a dejte do rendlíku. Přidejte 150 ml vody a polovinu cukru, přiveďte směs k varu a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Jakmile se to stane, vařte ještě 5 minut, pak rendlík stáhněte z plotny a nechte sirup vychladnout.
2. Do standardní formy se vejdou asi 3 - 4 vrstvy těsta a náplně, rozhodněte se tedy podle konkrétní nádoby a rozdělte zbývající cukr, mandle a maliny na 3 nebo 4 díly. Těsto rozložte na jednotlivé vrstvy a nařežte na potřebnou velikost. Formu vymažte rostlinným olejem, vyložte první vrstvou těsta a hustě posypte částí cukru a mandlí. Na ně poklaďte maliny, přikryjte další vrstvou těsta a lehce zmáčkněte. Těsto opět potřete olejem a pokračujte ve vrstvení, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Končit byste měli těstem a případně mandlemi.
3. Rozpalte troubu na 180 °C, vložte do ní formu a pečte 20 minut. Pak baklavu nakrájejte na porce (díky tomu je později snadno vyjmete) a zalijte studeným sirupem (ten by měl sahat až k poslední vrstvě, je ale možné, že ani nespotřebujete všechen, záleží na konkrétním těstu a hustotě vrstev). Kousky pomeranče můžete dát navrch nebo je sníst jen tak. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu, pak baklavu odložte do lednice alespoň na 3 hodiny (ideálně ale přes noc), aby vsákla všechnu tekutinu. Podávejte ji studenou, ozdobenou čerstvými malinami a nasekanými mandlemi.
Načítám komentáře...