Cikánské řezy
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- máslo 120 gramů
- žloutek 2 kusy
- cukr moučkový 120 gramů
- šťáva citronová 1 lžička
Poleva:
- želé (rybízové)
- čokoláda hořká 100 gramů
- cukr krupice 200 gramů
- bílek 2 kusy
- kakao 1 lžíce
- hřebíček 4 kusy (trocha skořice a badyánu)
- ořechy vlašské 120 gramů (hrubě nasekané)
Postup přípravy
1. krok:
Do mísy prosejte mouku, přidejte na kostičky pokrájené máslo a žloutky, nastrouhejte
citronovou kůru a vsypte moučkový cukr. Vymačkejte šťávu z půlky citronu nebo
přidejte lžičku citronového másla. Těstu dodá lehkou pikantnost.
2. krok:
Všechny suroviny zpracujte ručně (nebo v robotu) na kompaktní těsto. Zabalte ho
do fólie a nechte v chladu nejméně 2 hodiny (nejlépe přes noc) odležet v chladu.
3. krok:
Na plechu pokrytém pečicím papírem (nebo vymazaném a vysypaném) těsto rozválejte.
Pečte v troubě předehřáté na 170°C (horkovzdušnou na 150°C) asi 10 až 12 minut,
až lehce zezlátne, zatáhne se a zpevní.
4. krok:
Zatímco se těsto peče, připravte si čokoládovo-oříškovou polevu. Na mírném plameni a za stálého míchání (nebo ve vodní lázni či v mikrovlnce) rozpusťte čokoládu. Vsypte cukr, nahrubo nasekané ořechy a čerstvě rozdrcené koření. Nakonec do směsi vmíchejte bílky. Dál nevařte.
5. krok:
Po vyjmutí z trouby těsto ihned potřete pikantním želé a čokoládovo-oříškovou směsí. Vraťte do trouby a dopečte asi 10 minut při 190°C, až horní vrstva zpevní.
6. krok:
Ještě zahorka plát pokrájejte nožem (na asi 50 kostiček) nebo z něj formičkami vykrajujte různé tvary. Až do podávání uchovávejte v dobře uzavíratelné nádobě.
Načítám komentáře...