Citronové řezy
Seznam surovin
Korpus:
- mouka pšeničná hladká 130 gramů
- máslo 110 gramů
- cukr krystal 40 gramů
- vanilkový lusk
- sůl
Krém:
- citron 170 gramů (bio)
- cukr krystal 200 gramů
- šťáva citronová 40 mililitrů
- vejce 3 kusy
- moučka kukuřičná (škrob) 12 gramů
- máslo 40 gramů (rozpuštěné)
- sůl
Postup přípravy
1. Pekáč 20 x 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem tak, aby zcela přiléhal ke stěnám a dnu. Troubu předehřejte na 180 °C. V míse smíchejte hladkou mouku, cukr, sůl a rozpuštěné máslo. Směs připomínající vlhčí drobenku vysypte do připraveného pekáče, rukama rozprostřete rovnoměrně po celém dně a vložte do trouby na 25 minut.
2. Zatímco se peče korpus, připravte krém. Citron důkladně omyjte a nakrájejte i s kůrou na kousky, nezapomeňte odstranit pecky. S cukrem a citronovou šťávu rozmixujte dohladka. Přidejte vejce, škrob, sůl, rozpuštěné máslo a znovu důkladně promixujte. Krém by měl být jemný, pokud v něm zůstanou drobné kousky kůry, není to na škodu.
3. Z trouby vyjměte upečený korpus a teplotu snižte na 150 °C. Citronový krém nalijte na korpus a rozetřete ho na rovnoměrnou vrstvu, vraťte zpět do trouby a pečte dalších 25 minut. Po upečení nechte důkladně vychladnout, pak vyjměte i s pečicím papírem z pekáče, krájejte na kostky a těsně před servírováním poprašte moučkovým cukrem.
Poznámka k receptu
Tak intenzivní chuť jste neokusili. Dokonalý a výrazný krém totiž připravíte z celého citronu – včetně kůry. Přebírá jeho intenzitu i spektrum chutí. Je kyselý, ale i navinulý, nasládlý i příjemně nahořklý.
Načítám komentáře...