Čokoládová terinka
Seznam surovin
- vejce 4 kusy
- cukr krupice 90 gramů
- mouka pšeničná hladká 90 gramů
- kakao 30 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
Na náplň:
- sýr Mascarpone 500 gramů
- čokoláda hořká 250 gramů
- smetana na šlehání 200 gramů
- čokoláda mléčná 150 gramů
- cukr moučkový 100 gramů
- želatina 8 plátků
Postup přípravy
Vejce vyšleháme s krupicovým a vanilinovým cukrem do pěny (nejlépe šlehačem nebo v mixéru). Zlehka do ní po částech přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a kakaem a umícháme hladké těsto, které rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Povrch uhladíme, těsto vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 15 minut.
Upečený horký plát překlopíme na čistý papír na pečení a necháme vychladnout. Pak z něj opatrně stáhneme papír, na kterém se těsto peklo, a plát nakrájíme na 3 široké pruhy. Trojúhelníkovou formu vyložíme mikrotenovou fólií a boky vyložíme dvěma pruhy upečeného těsta.
Želatinu necháme nabobtnat v troše studené vody a pak ji rozpustíme podle návodu na obalu. Mascarpone s cukrem rozmícháme v misce metličkou. Vmícháme rozpuštěnou želatinu a po částech vmícháme ušlehanou smetanu. Hořkou i mléčnou čokoládu rozlámeme na kousky a každou zvlášť rozpustíme ve vodní lázni.
Mléčnou čokoládu promícháme s připraveným krémem, polovinu naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a naplníme jím půlku formy. Do zbylého krému vmícháme ještě navíc rozpuštěnou hořkou čokoládu, zlehka promícháme a tímto tmavším krémem naplníme opět pomocí cukrářského sáčku zbylou část formy. Povrch uhladíme, zakryjeme posledním pruhem upečeného těsta, zakryjeme fólií a necháme ztuhnout v chladu. Před podáváním terinku opatrně vyklopíme, stáhneme z ní fólii a nakrájíme ji na řezy.
Poznámka k receptu
Italský smetanový sýr Mascarpone je neodmyslitelnou součástí známého dezertu Tiramisu. Díky své jemné neutrální chuti se často používá i do jiných sladkostí. I když je běžně k dostání v obchodech, můžete ho nahradit lučinou bez příchuti.
Načítám komentáře...