Datlový piškot s whisky omáčkou
Seznam surovin
- čaj černý 2,5 decilitru (ne moc silný)
- datle 200 gramů (sušené, vypeckované)
- mouka pšeničná hladká 175 gramů
- cukr třtinový 175 gramů
- máslo 80 gramů
- vejce 2 kusy
- ořechy vlašské 2 lžíce (nasekané)
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- jedlá soda 1/2 lžičky
- máslo (na vymazání plechu)
Na omáčku:
- smetana na šlehání 2 decilitry
- cukr třtinový 125 gramů
- máslo 100 gramů
- whisky
Postup přípravy
Nahrubo nasekané datle nasypeme do hrnce, zalijeme čajem, přivedeme k varu a povaříme 3 - 4 minuty, aby datle změkly. Pak vmícháme jedlou sodu a dále již nevaříme. V míse utřeme pomocí elektrického šlehače změklé máslo s cukrem do pěny. Postupně do ní zašleháme vejce, mouku a prášek do pečiva a nakonec vmícháme datlovou směs a ořechy. Těsto naplníme do vymazané čtvercové formy o straně asi 23 cm (nebo pekáčku o rozměrech 15 x 35 cm), vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 30 - 35 minut, až je povrch na dotek pevný.
Mezitím připravíme omáčku. V kastrůlku zahřejeme cukr, máslo a smetanu, až se cukr rozpustí. Omáčku povaříme za stálého míchání několik minut, dokud nezíská hezký karamelový odstín. Odstavíme ji z ohně a vmícháme do ní whisky.
Upečený piškot přelijeme polovinou omáčky a vrátíme ještě na 2 minuty do trouby, aby se omáčka vsákla. Pak ho necháme zchladnout, vyjmeme z formy, nakrájíme na čtverečky a přelijeme je zbylou omáčkou.
Poznámka k receptu
Piškot nejlépe chutná s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Načítám komentáře...