Datlový piškot s whisky omáčkou

Seznam surovin

Na omáčku:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Nahrubo nasekané datle nasypeme do hrnce, zalijeme čajem, přivedeme k varu a povaříme 3 - 4 minuty, aby datle změkly. Pak vmícháme jedlou sodu a dále již nevaříme. V míse utřeme pomocí elektrického šlehače změklé máslo s cukrem do pěny. Postupně do ní zašleháme vejce, mouku a prášek do pečiva a nakonec vmícháme datlovou směs a ořechy. Těsto naplníme do vymazané čtvercové formy o straně asi 23 cm (nebo pekáčku o rozměrech 15 x 35 cm), vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 30 - 35 minut, až je povrch na dotek pevný.

Mezitím připravíme omáčku. V kastrůlku zahřejeme cukr, máslo a smetanu, až se cukr rozpustí. Omáčku povaříme za stálého míchání několik minut, dokud nezíská hezký karamelový odstín. Odstavíme ji z ohně a vmícháme do ní whisky.

Upečený piškot přelijeme polovinou omáčky a vrátíme ještě na 2 minuty do trouby, aby se omáčka vsákla. Pak ho necháme zchladnout, vyjmeme z formy, nakrájíme na čtverečky a přelijeme je zbylou omáčkou.

Poznámka k receptu

Piškot nejlépe chutná s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...