Dia ovocný chlebíček
Seznam surovin
- droždí 30 gramů
- mléko 300 mililitrů (nízkotučné)
- sirup 90 gramů (dia, nebo 60 g sorbitu)
- křížaly 100 gramů
- ovoce sušené 100 gramů (meruňky, brusinky - neslazené)
- ořechy vlašské 150 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 400 gramů
- dětská krupice 30 gramů
- šťáva citronová 1 lžíce
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
- Hera 20 gramů
- tuk (na vymazání)
- čokoláda bílá 25 gramů (dia)
- čokoláda hořká 25 gramů (dia)
- ovoce sušené (na ozdobu, neslazené)
Postup přípravy
Droždí rozmíchejte v 50 ml vlažného mléka, přidejte lžičku umělého sladidla a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Sušené ovoce dobře omyjte, osušte a nakrájejte nadrobno. Ořechy nasekejte nahrubo. Mouku smíchejte s krupičkou a prosejte do mísy. Přidejte zbylé sladidlo, sušené ovoce, ořechy, citronovou šťávu, skořici a vzešlý kvásek. Potom přilévejte zbylé vlažné mléko a nakonec rozpuštěnou vlažnou heru.
Vše zpracujte na tužší těsto, které zakryjte čistou utěrkou a nechte asi hodinu na teplém místě kynout. Po hodině těsto opět propracujte, rozprostřete do vymazané formy na srnčí hřbet a nechte dalších 30 minut kynout.
Povrch potřete vlažnou vodou a formu vložte do trouby vyhřáté na 180°C. Chlebíček upečte dozlatova (asi 30 minut), nechte vychladnout a vyklopte. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni (každou zvlášť) a
chlebíček ozdobně postříkejte. Ozdobte ho sušeným ovocem, čokoládu nechte ztuhnout a potom moučník nakrájejte na plátky.
Načítám komentáře...