Dvoubarevné borůvkové řezy
Seznam surovin
- piškotový plát 1 kus
- jogurt bílý 400 gramů
- borůvky 400 gramů
- cukr 150 gramů
- sýr krémový 100 gramů (Lučina)
- smetana na šlehání 2,5 decilitru
- marmeláda 80 gramů (rybízová)
- cukr vanilkový 1 balení
- želatina 10 plátků
- rum 1 lžíce
- vanilková esence (několik kapek)
- šťáva citronová (několik kapek)
- meduňka (nebo máta, na ozdobení)
Postup přípravy
Z piškotového plátu seřízneme vrchní kůrku, seřízneme ho podle velikosti formy a rozkrojíme podélně na dva pláty. Spodní polovinu potřeme rybízovou marmeládou, přilepíme na ni vrchní polovinu plátu a slepený korpus vložíme do formy.
Část borůvek rozmačkáme s třetinou cukru. Želatinu namočíme na 7 minut do studené vody a necháme ji nabobtnat. Lučinu důkladně rozmícháme se zbylým cukrem a vanilinovým cukrem a do této směsi vmícháme jogurt. Nabobtnalou želatinu vymačkáme, rozpustíme v misce ponořené do teplé vodní lázně (nebo ji opatrně rozpustíme v mikrovlnné troubě) a vmícháme ji do jogurtové hmoty. Pak opatrně po částech vmícháme smetanu ušlehanou do tuha a hmotu rozdělíme na dvě části.
Do jedné vmícháme vanilkovou esenci. Do druhé části přidáme rozmačkané borůvky, rum a citronovou šťávu a nalijeme ji do formy na slepený plát. Povrch stejnoměrně posypeme zbylými zborůvkami a vše uložíme v chladu.
Jakmile borůvková hmota částečně ztuhne, nalijeme na ni druhou část hmoty ochucenou vanilkou, stejnoměrně ji rozetřeme a vše necháme ztuhnout asi 2 hodiny v chladu.
Před podáváním nakrájíme plát ostrým nožem na řezy a ozdobíme je lístky meduňky nebo máty.
Recept na piškotové těsto, ze kterého upečete plát, najdete zde.
Načítám komentáře...