Hraběnčiny řezy
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná polohrubá 400 gramů
- cukr krystal 140 gramů
- Hera 200 gramů
- žloutek 4 kusy
- mléko 2 lžíce
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
Náplň:
- jablka 6 kusů
- bílek 4 kusy
- cukr moučkový 100 gramů
- skořice (na posypání)
- cukr vanilkový 10 gramů
- ořechy vlašské 60 gramů
Postup přípravy
1. Na pracovní desku nasypte mouku, přidejte prášek do pečiva, cukr a lehce promíchejte. Uprostřed sypkých surovin vytvořte důlek a nalijte do něj mléko a žloutky. Kolem dokola na mouku přidejte na kostičky rozkrájenou heru. Rukama vypracujte těsto, vytvarujte z něj váleček a rozdělte na třetiny. Třetinu těsta zabalte do fólie a dejte do mrazáku, tuhé těsto se bude lépe strouhat. Zbylé těsto vyválejte na lehce pomoučené ploše a pomocí válečku přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Plech s těstem dejte vychladit do lednice.
2. Zatím si připravte náplň. Jablka oloupejte, nahrubo nastrouhejte, promíchejte se skořicí a vanilkovým cukrem. Z bílků ušlehejte sníh. Jakmile je skoro tuhý, přidejte prosátý moučkový cukr a vyšlehejte dotuha. Ořechy nasekejte nahrubo.
3. Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyndejte z lednice a rozložte na něj nastrouhaná jablka. Pokud jablka pustila hodně šťávy, snažte se ji z jablek lehce vymačkat. Posypte ořechy a celou plochu koláče pokryjte rovnoměrnou vrstvou sněhu. Zmrzlé těsto nastrouhejte nahrubo na velký talíř a rychle jím rovnoměrně posypte sníh. (Pokud si troufáte, strouhejte rovnou na vrstvu sněhu.) Vložte do trouby a pečte 20 minut.
Poznámka k receptu
- Tohle je klasika na plech, kterou dřív nebo později zkusí upéct každý. Pokud jste se do přípravy ještě nepustili, je nejvyšší čas to napravit.
- Ingredience na 1 plech.
Načítám komentáře...