Jogurtový tunel
Seznam surovin
- vejce 4 kusy
- mouka pšeničná hladká 90 gramů
- cukr krupice 90 gramů
- kakao 30 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- olej (na vymazání formy)
- ovoce (na ozdobení)
Na jogurtovou náplň:
- jogurt bílý 200 gramů (hustý)
- cukr moučkový 60 gramů
- smetana na šlehání 1,4 decilitru
- želatina 2 plátky
- broskve 4 kusy
Na polevu:
- dortové želé čiré 1 balíček
- potravinářské barvivo (žluté)
Postup přípravy
Vejce vyšleháme s krupicovým a vanilinovým cukrem do pěny (nejlépe šlehačem nebo v mixéru), zlehka do ní vmícháme prosátou mouku a kakao a dobře promícháme. Těsto rozetřeme v tenčí vrstvě na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a upečeme (jen asi 8 minut). Upečený piškotový plát necháme vychladnout.
Plátky želatiny necháme nabobtnat v troše vody a pak je rozpustíme podle návodu na obalu. Jogurt dobře promícháme s cukrem, vmícháme rozpuštěnou želatinu a na závěr po částech vmícháme smetanu ušlehanou dotuha.
Hladkou formu na tunel (vypadá jako kus okapu) lehce potřeme zevnitř olejem a vyložíme mikrotenovou fólií tak, aby po stranách zůstal ještě kousek fólie volný. Formu naplníme připraveným krémem, který na povrchu uhladíme a po celé délce rozložíme do středu krému nakrájené broskve. Z upečeného plátu vykrojíme pásek stejně široký, jako je forma, a položíme ho na krém s broskvemi. Přes povrch přetáhneme fólii, která zůstala po stranách, a tunel necháme ztuhnout v mrazničce (ne zcela zmrznout).
Dortové želé připravíme podle návodu na obalu a obarvíme ho troškou žluté potravinářské barvy. Ztuhlý tunel opatrně vyklopíme z formy, stáhneme z něj fólii, přelijeme ho částí připravené želatiny a jakmile trochu ztuhne, přelijeme tunel zbylou želatinou (aby se vytvořila silnější vrstva). Tunel necháme dobře zatuhnout v chladu a před podáváním ho nakrájíme na stejně silné řezy, které podle chuti ozdobíme ovocem nebo šlehačkou.
Načítám komentáře...