Kakaovo - jablečné kostky s kávovou polevou
Seznam surovin
- cukr 150 gramů
- vejce 3 kusy
- bílek 1 kus
- jablka 2 kusy
- kakao 1 lžíce
- mouka pšeničná hrubá 60 gramů
- smetana na šlehání 1 kelímek
- tuk (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
Na polevu:
- cukr krystal 200 gramů
- káva 200 mililitrů (silá, černá, vařená)
- čokoláda na vaření 120 gramů
- máslo 30 gramů
Postup přípravy
Cukr utřete s kakaem a cukrem do pěny. Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a smíchejte s moukou. Vmíchejte do žloutkové pěny a nechte 10 minut stát.
Z bílků a lžičky cukru ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho do odstátého těsta. Menší pekáček vymažte tukem a vysypte hrubou moukou a vlijte do něj těsto. Povrch uhlaďte a pekáček vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Moučník upečte dozlatova a špejlí vyzkoušejte, zda je dobře propečený. (Jablka jsou vlhká, proto musíme těsto pomalu a déle propékat.) Upečený korpus nechte vychladnout.
Krystalový cukr rozmíchejte v kávě a vařte při mírné teplotě 10 - 15 minut. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a vlažnou rozmíchejte se změklým máslem dohladka. Potom přilévejte tenkým pramínkem
svařený cukr s kávou a třete, dokud nevznikne hladká a lesklá poleva. Potřete jí korpus a nechte ztuhnout.
Ušlehejte tuhou šlehačku. Moučník nakrájejte na kostky a každou ozdobte kopečkem šlehačky.
Poznámka k receptu
Šlehačku můžete také natřít na celý moučník, a potom ho teprve rozkrájet. Povrch lehce poprašte kakaem.
Načítám komentáře...