Kokosová panna cotta s karamelem
Seznam surovin
Karamel:
Panna cotta:
- smetana 300 mililitrů
- kokosové mléko 300 mililitrů
- cukr 55 gramů
- citronová tráva 3 kusy (stonky)
- želatina 4 plátky
- kokosové lupínky 1 hrst (malá)
Postup přípravy
1. Začněte karamelovým sirupem. Cukr dejte do vyššího rendlíku s těžším dnem a zahřívejte, dokud nezačne zlátnout. Hlídejte, aby se nepřipálil – zhořkl by. Jakmile je karamel tekutý a zlatý, sejměte ho z ohně a do rendlíku rychle vlijte 50 ml vlažné vody. Karamel bude prskat, takže buďte opatrní. Rendlík vraťte na sporák a na mírném ohni karamel zahřívejte a míchejte, dokud tekutina nebude hladká a bez kousků nerozpuštěného cukru. Vmíchejte citronovou šťávu. Hotový karamelový sirup nechte mírně vychladnout a pak jej rozlijte do skleniček, v nichž budete panna cottu servírovat, tak, aby vytvořil na dně tenkou vrstvu. Pokud karamel zbude, schovejte si ho, třeba na zmrzlinu nebo dezerty.
2. Citronovou trávu podrťte, aby uvolnila aroma, a nakrájejte ji na kousky. Smíchejte smetanu, kokosové mléko, cukr, citronovou trávu a zahřejte, aby se cukr rozpustil. Přiklopte a nechte deset minut luhovat.
3. Želatinu připravte podle návodu na obale. Směs na panna cottu přeceďte, citronovou trávu ještě důkladně vymačkejte do smetany, aby do dezertu přešly všechny chutě a vůně. Do stále teplé směsi vmíchejte rozpuštěnou želatinu a promíchejte, vlijte na karamel ve skleničkách a nechte odležet v lednici, dokud smetana neztuhne. Podávejte s opraženými kokosovými lupínky. g
Poznámka k receptu
k času přípravy +30 minut tuhnutí v lednici
Načítám komentáře...