Koláč s mandlovou krustou

Seznam surovin

Na náplň:

Na krustu:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Na krustu v kastrůlku svaříme máslo, cukr a smetanu, vmícháme mandlové lupínky a za stálého míchání na mírném ohni vaříme 3 - 4 minuty, až hmota trochu zhoustne. Necháme ji vychladnout.

Pudinkový prášek a moučkový a vanilinový cukr rozmícháme v 1 dl mléka. Zbylé mléko přivedeme k varu, přilijeme pudinkovou směs a za stálého míchání vaříme 2 minuty na mírném ohni. Plátky želatiny zalijeme 4 - 5 lžícemi vody, aby byly ponořené, a necháme je nabobtnat. Vmícháme je do teplé pudinkové kaše a za častého míchání necháme vychladnout.

Do hrnku rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a trošku mouky, přilijeme 3 lžíce vlažného mléka, rozmícháme a kvásek necháme v teple pod utěrkou vzejít. Zbylou mouku prosejeme se solí na vál. Vmícháme cukr a uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme vychladlý tuk a kvásek. Pomocí zbylého vlažného mléka zaděláme husté těsto, které vložíme do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.

Vykynuté těsto rozválíme na plechu vyloženém papírem na pečení na plát silný asi 1,5 cm a necháme v teple 15 minut kynout. Pak těsto potřeme mandlovou směsí, vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme 35 minut, až je povrch zlatohnědý. Korpus necháme téměř vychladnout, rozkrojíme ho na čtyři díly a každý po vychladnutí vodorovně rozkrojíme.

Smetanu vyšleháme dotuha a po částech do ní zašleháme pudink s želatinou a citronovou kůru. Polovinou krému potřeme spodní části čtyř korpusů, rozložíme na ně na plátky nakrájené jahody, potřeme je zbylým krémem a přiklopíme vrchními díly korpusů. Na závěr moučník nakrájíme na menší řezy.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...