Listové řezy s třešněmi
Seznam surovin
- listové těsto 1 balení
- kompot třešňový 600 gramů
- cukr moučkový 2 lžíce
- moučka škrobová 2 lžíce
- smetana na šlehání 500 mililitrů
- ztužovač šlehačky 2 balíčky
- cukr vanilkový 2 balíčky
- mouka (na vál)
Postup přípravy
Na pomoučeném vále rozválejte listové těsto na plát velikosti plechu. Pomocí válečku ho opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Propíchejte těsto vidličkou, vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, teplotu snižte na 180 °C a pečte 20 - 25 minut.
Upečený plát nechte vychladnout. Třešně přeceďte, šťávu zachyťte do misky a odměřte z ní 300 ml (nebo dolijte vodou).
Asi 250 ml šťávy nalijte do kastrolu a přiveďte k varu. Ve zbytku rozmíchejte škrobovou moučku a cukr a vmíchejte do horké šťávy. Za stálého míchání povařte 2 minuty, odstavte a vmíchejte třešně.
Vychladlý korpus rozkrojte na půlky, jednu potřete třešňovou náplní a vložte do chladu ztuhnout. Ze smetany, ztužovače a vanilkového cukru ušlehejte pevnou šlehačku a rozetřete ji na ztuhlou hmotu.
Navrch položte druhou část těsta. Moučník rozkrájejte na řezy a podávejte čerstvé.
Recept na domácí listové těsto najdete zde.
Poznámka k receptu
K přípravě tohoto dezertu se hodí i čerstvé třešně. Jako tekutinu pak použijte třešňový nebo višňový džus.
Načítám komentáře...