Makové medové řezy
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- sůl 1 špetka
- cukr vanilkový 1 balíček
- mák 50 gramů (mletý)
- máslo 150 gramů
- vejce 1 kus
- vejce 1 kus (prošlehané na potření)
- med 2 lžíce
- mléko 3 lžíce
Náplň:
- povidla 150 gramů
- cukr moučkový 120 gramů (není nutný)
- cukr vanilkový 1 balíček
- med 2 lžíce
- mák 100 gramů (mletý)
- mléko 4 lžíce
Postup přípravy
1. Prosátou mouku smíchejte se solí, s vanilkovým cukrem a mákem. Přidejte na kostky pokrájené, mírně povolené máslo, vejce, med a mléko a vše rychle zpracujte na hladké a tvárné těsto (je velmi podobné křehkému a dlouhým zpracováváním by se máslo takzvaně spařilo a těsto by se lepilo).
2. Těsto rozdělte na tři díly, které následně rozválejte na tenké placky.
3. První placku položte na plech pokrytý pečicím papírem a potřete náplní smíchanou z uvedených surovin (cukr můžete vynechat, méně sladká povidla pěkně odpíchnou chuť těsta). Překryjte druhou plackou, opět potřete náplní a nakonec překryjte třetím dílem.
4. Povrch koláče potřete vajíčkem a pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 40 až 45 minut.
Poznámka k receptu
Med je nejstarším sladidlem na světě a tomuto křehkému koláči dodává vůni podobnou perníku.
Načítám komentáře...