Makové řezy
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- máslo 200 gramů
- cukr 200 gramů
- mák 100 gramů (nemletý)
- mák 100 gramů (mletý)
- vejce 3 kusy
- smetana zakysaná 2 decilitry
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
- sůl 1 špetka
- máslo (na vymazání pekáčku)
- mouka pšeničná polohrubá (na vysypání pekáčku)
- marmeláda 150 gramů (z černého rybízu)
- čokoládová poleva bílá ((nebo tmavá) na potření)
Postup přípravy
V míse utřeme cukr se změklým máslem a vejci. Přidáme mouku, oba druhy máku, smetanu, prášek do pečiva a sůl a vypracujeme hladké těsto. Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 5 minut. Pak snížíme teplotu na 150 – 160 °C a pečeme ještě asi 45 minut.
Upečený makovec necháme vychladnout, pak ho vyklopíme z pekáčku a rozřízneme podélně na dvě poloviny. Jednu potřeme marmeládou, přitiskneme na ni druhou polovinu a necháme asi půl hodiny odležet.
Pak makovec rozřízneme na pruhy široké asi 5 cm, boční strany i povrch potřeme tenkou vrstvou marmelády a necháme asi půl hodiny v chladu oschnout.
Na závěr potřeme postupně jednu i druhou boční stranu pruhů rozehřátou polevou a když ztuhne, potřeme i vrchní stranu. Před podáváním nakrájíme pruhy na řezy.
Načítám komentáře...