Makové řezy se švestkami
Seznam surovin
- švestky 700 gramů
- mák 100 gramů (mletý )
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balení
- vejce 3 kusy
- cukr moučkový 180 gramů
- Hera 100 gramů
- mléko 200 mililitrů
- tuk (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
Na drobenku:
- mouka pšeničná hrubá 70 gramů
- cukr krupice 50 gramů
- máslo 40 gramů (nebo hera)
Postup přípravy
Mák nasypte do poloviny horkého mléka a za stálého míchání 2 minuty vařte, potom ho nechte vychladnout. Hrubou mouku, pískový cukr a heru nebo máslo promněte a drobenku uložte do chladu.
Změklou heru utřete s polovinou dávky cukru a postupně zašlehejte žloutky. Do žloutkové pěny vmíchejte vlažný mák, zbylé mléko a mouku prosetou s práškem do pečiva. Z bílků a druhé poloviny
cukru ušlehejte tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do těsta.
Těsto rozetřete na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem (nebo pekáč), hustě pokryjte povrch půlkami švestek a posypte drobenkou. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180°C a koláč upečte do růžova. Nechte ho vychladnout a nakrájejte na řezy.
Načítám komentáře...