Medovník
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- cukr 140 gramů
- vejce 2 kusy
- máslo 60 gramů
- med 2,5 lžíce
- jedlá soda 2 lžičky
- sůl 1 špetka
- marmeláda (pikantní, na potření)
Na krém:
- máslo 250 gramů
- cukr 250 gramů
- cukr 2 lžíce
- mléko 2,5 decilitru
- rum 2 lžíce
- moučka škrobová 2 lžíce
- žloutek 1 kus
- cukr vanilkový 1 balíček
Na polevu:
Postup přípravy
V kovové míse ponořené do horké vodní lázně rozpustíme máslo, cukr a med. Mísu vyjmeme a když trochu zchladne, vpracujeme rozmíchaná vejce a mouku se sodou a solí. Těsto necháme odpočinout a mezitím připravíme náplň.
V mléce rozšleháme žloutek a škrob a v malém kastrůlku mícháme na mírnějším ohni do zhoustnutí. Přidáme 2 lžíce cukru, vanilinový cukr a mícháme do zchladnutí. V míse vyšleháme zbylý cukr se změklým máslem a rumem a postupně přišleháme vychladlý krém.
Těsto rozdělíme na tři díly, rozválíme je na čtverce nebo obdélníky, přeložíme na plech s papírem na pečení a upečeme při 175 °C dozlatova. Po vychladnutí potřeme dva pláty tence marmeládou a polovinou krému a položíme je na sebe. Zakryjeme je posledním plátem, který potřeme jen marmeládou.
Na polevu rozehřejeme máslo s cukrem, přimícháme mléko, škrob, rum a na závěr kakao. Polevu rozetřeme po povrchu medovníku, necháme ho nejlépe tři dny odležet a před podáváním ho nakrájíme na řezy.
Načítám komentáře...