Mille-feuilles
Seznam surovin
Máslové těsto:
- máslo 375 gramů
- mouka pšeničná hladká 150 gramů
- máslo 375 gramů
- mouka pšeničná hladká 150 gramů
Vodové těsto:
- mouka pšeničná hladká 350 gramů
- máslo 110 gramů (rozpuštěné)
- voda 150 gramů
- ocet vinný 1/2 lžičky (bílý)
- sůl 15 gramů
- mouka pšeničná hladká 350 gramů
- máslo 110 gramů (rozpuštěné)
- voda 150 gramů
- ocet vinný 1/2 lžičky (bílý)
- sůl 15 gramů
Krém:
- mléko 500 mililitrů
- cukr 100 gramů
- vanilkový lusk (semínka z jedné poloviny)
- žloutek 3 kusy
- mouka pšeničná hladká 40 gramů
- mléko 500 mililitrů
- cukr 100 gramů
- vanilkový lusk (semínka z jedné poloviny)
- žloutek 3 kusy
- mouka pšeničná hladká 40 gramů
Poleva:
- cukr moučkový 170 gramů
- bílek 1 kus
- šťáva citronová 1 lžička
- čokoláda hořká 20 gramů
- cukr moučkový 170 gramů
- bílek 1 kus
- šťáva citronová 1 lžička
- čokoláda hořká 20 gramů
Postup přípravy
1. Den předem uvařte cukrářský krém: mléko nalijte do hrnce, přidejte 2 lžíce cukru a semínka z ½ vanilkového lusku, přiveďte k varu a sundejte z plotny. Žloutky s cukrem vyšlehejte do světlé pěny, přidejte mouku a zapracujte ji. Tenkým pramínkem přilévejte ke žloutkům polovinu horkého mléka a za stálého šlehání ho zapracujte. Žloutkový krém přelijte ke zbylému mléku a za stálého míchání nechte na mírném plameni zhoustnout. Nalijte do misky, povrch zakryjte potravinářskou fólií a nechte do druhého dne vychladit.
2. Z pečicího papíru vytvořte obálku 20 x 20 cm. Máslo s moukou prsty spojte, naneste do obálky, uzavřete a válečkem do krajů rozválejte tak, aby vznikl čtverec. Uložte do lednice a nechte hodinu vychladit.
3. Do mísy nasypte mouku, osolte, přidejte rozpuštěné máslo, vodu, ocet a vypracujte těsto. Zabalte je do potravinářské fólie a nechte také hodinu vychladit
4. Máslové těsto sundejte z pečicího papíru, lehce na pomoučené ploše rozválejte do všech stran a doprostřed našikmo položte těsto vodové. Rohy máslového těsta přehněte přes vodové tak, abyste ho do máslového těsta zabalili. Opět vychlaďte v potravinářské fólii, tentokrát stačí 30 minut.
5. Na pomoučenou pracovní desku položte těsto, válečkem do něj několikrát udeřte, aby máslo povolilo, a vyválejte z těsta obdélník. Poskládejte ho tak, že kraje přehnete doprostřed a horní dvě vrstvy přeložíte přes spodní. Vzniknou tak první čtyři vrstvy těsta. Zabalte ho do potravinářské fólie a hodinu chlaďte. Tento proces zopakujte ještě dvakrát. Těsto už stačí překládat natřikrát - jako dopis.
6. Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto rozválejte na velikost plechu vyloženého pečicím papírem. Vložte ho na papír a pečicím papírem těsto zakryjte i shora. Zatižte druhým plechem nebo pekáčem, vložte do vyhřáté trouby a pečte 20 minut. Sundejte pekáč a vrchní pečicí papír a těsto dopečte dozlatova. Nechte vychladnout, ořízněte okraje a rozkrájejte na tři stejné obdélníky.
7. Připravte polevu. Bílek vyšlehejte s citronovou šťávou dotuha, přidejte cukr a promíchejte. Čokoládu rozpusťte a dejte do cukrářského sáčku. Spodní díl těsta položte na servírovací tác, potřete polovinou krému, přiklopte druhou částí těsta a potřete zbylým krémem. Poslední díl položte na krém, potřete bílkovou polevou a nakreslete čokoládové linky. Špejlí protáhněte kolmo každou čáru „cikcak“, čímž vytvoříte vzor. Před podáváním nechte dezert rozležet v lednici.
Načítám komentáře...