Mini medovníčky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- med 150 gramů
- cukr 150 gramů
- vejce 1 kus
- žloutek 2 kusy
- koňak (40%) 2 lžíce
- koření do perníku 1 lžíce
- smetana zakysaná 4 lžičky
- káva 2 lžičky (instantní)
- ocet 1 lžička
- jedlá soda 2 gramy
- ořechy vlašské 150 gramů (drcené, na posypání)
Na krém:
- máslo 150 gramů
- cukr moučkový 150 gramů
- mléko 2,5 decilitru
- žloutek 2 kusy
- mouka pšeničná hladká 50 gramů
- cukr vanilkový 1/2 balíčku
Postup přípravy
Celé vejce vyšleháme se žloutky a cukrem do pěny. Přidáme teplý tekutý med, zakysanou smetanu a koňak smíchaný s instantní kávou a dobře promícháme. Na závěr vmícháme prosátou hladkou mouku s perníkovým kořením a sodu, kterou jsme nejdříve přelili octem, a znovu dobře promícháme. Těsto nalijeme na plech vyložený papírem na pečení, stejnoměrně ho uhladíme a upečeme v troubě vyhřáté na 200 °C (asi 15 minut).
Připravíme krém. Mléko smícháme v hrnci s hladkou moukou a cukrem a za stálého míchání uvaříme hustou kaši (asi jako krupicovou). Hrnec odstavíme z ohně a kaši dále šleháme, dokud nevychladne. V misce utřeme vanilinový cukr se žloutky a změklým máslem, tuto směs postupně zašleháme do kaše a dále šleháme, až vznikne hladký krém.
Vychladé upečené těsto rozkrojíme podélně na tři pláty. Spodní potřeme vrstvou krému, přiklopíme ho druhým plátem, který potřeme větší částí zbylého krému a zakryjeme posledním plátem. Ten potřeme tenkou vrstvou zbylého krému, posypeme drcenými ořechy a necháme ztuhnout v chladničce. Před podáváním moučník nakrájíme na čtvercové řezy.
Načítám komentáře...