Novoroční minidezerty
Seznam surovin
Těsto:
- vejce 8 kusů
- cukr krupice 100 gramů
- voda 20 mililitrů
- pudinkový prášek vanilkový 20 gramů
- mouka 180 gramů (hladká)
Čokoládový filigrán:
- čokoládová poleva bílá 30 gramů
- čokoládová poleva tmavá 40 gramů
Čokoládové minidezerty:
- smetana na šlehání 200 mililitrů
- cukr krupice 30 gramů
- kakao 40 gramů
- čokoláda hořká 100 gramů
- čokoládová poleva tmavá 100 gramů
- kokos 50 gramů
- ořechy pistáciové (na ozdobu)
Marcipánové minidezerty:
- smetana na šlehání 150 mililitrů (40%)
- cukr vanilkový 1 balíček
- káva 1 lžička (instatní)
- marcipán 100 gramů (marcipánová hmota)
- kakao 50 gramů
Ořechové minidezerty:
- máslo 150 gramů
- cukr moučkový 100 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- likér ořechový 50 mililitrů
- ořechy vlašské 50 gramů
- ořechy lískové 50 gramů
- čokoládová poleva tmavá 100 gramů
Postup přípravy
TĚSTO NA BUFLERY: Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte s cukrem na pevný sníh. Žloutky vyšlehejte s horkou vodou do pěny. Přidejte pudinkový prášek, bílkový sníh a nakonec lehce vmíchejte prosátou mouku.
Hotové těsto naplňte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a na plechy vyložené pečicím papírem nastříkejte malé bochánky o průměru asi 3 cm. Pečte je v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 20 minut. Při pečení nechte zprvu pootevřená dvířka trouby (asi 5 minut), aby pára, která se vytvoří pečením, mohla unikat a buflery se nepotrhaly. Buflery jsou dobře upečené, když jdou snadno odtrhnout od papíru. Po upečení je nechte vychladnout na papíře a pak z něj opatrně odtrhněte. Poté je vydlabejte lžičkou.
ČOKOLÁDOVÝ FILIGRÁN: Polevy (každou zvlášť) rozpusťte za stálého míchání ve vodní lázni o teplotě 80 °C (voda se nesmí vařit!). Teplota čokolády nesmí přesáhnout 60 °C. Na plastovou fólii s reliéfem nalijte bílou čokoládu a rozetřete ji v tenké vrstvě po celé ploše. Nechte v chladničce ztuhnout. Po ztuhnutí na ni rozetřete tmavou čokoládu a dejte opět do chladničky. Po ztuhnutí fólii sejměte a dekor postříkejte růžovým leskem. Nechte plát změknout při pokojové teplotě a vykrajujte z něj různé tvary na zdobení. (Jako druhou barevnou variantu lze připravit filigrán z mléčné a bílé čokoládové polevy a přestříkat ho bronzovým leskem.)
ČOKOLÁDOVÉ „MINI”:
Smetanu svařte s cukrem a kakaem. Odstavte a přidejte na kousky nalámanou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Pak uložte do chladničky a nechte ztuhnout. Po ztuhnutí směs vyšlehejte na hladký krém. Naplňte jím buflery a slepujte vždy dva k sobě. Dejte zatuhnout alespoň na hodinu do chladničky. Po ztuhnutí je namáčejte do rozehřáté polevy a z poloviny obalte v kokosu. Povrch dozdobte krémem, oříšky a filigránem.
MARCIPÁNOVÉ „MINI”: Smetanu smíchejte s kávou a cukrem na pevnou šlehačku. Naplňte buflery a slepujte vždy dva k sobě. Marcipán rozválejte na pracovní desce posypané moučkovým cukrem na plát silný 3 mm. Vykrájejte z něj kolečka podle velikosti buflerů, které do nich zabalte. Hned poté je obalte v kakau a ozdobte čokoládovým krémem a filigránem.
OŘECHOVÉ „MINI”: Změklé máslo utřete s cukrem, vanilkovým cukrem a likérem. Krém ochuťte nasekanými vlašskými ořechy a naplňte jím buflery. Slepujte vždy dva k sobě a ulož- te alespoň na hodinu do chladničky zatuhnout. Lískové oříšky opražte v troubě předehřáté na 180 °C. Část jich oloupejte, dejte stranou na zdobení a zbylé nasekejte najemno. Ztuhlé buflery namáčejte do rozpuštěné polevy a z poloviny je obalte v nastrouhaných oříšcích. Povrch dozdobte krémem a oříškem
Poznámka k receptu
Na filigrán růžový lesk ve spreji
- 2 hodiny tuhnutí
36 kusů
Načítám komentáře...