Opilý Isidor
Seznam surovin
- máslo 150 gramů (změklé)
- cukr 150 gramů (pískový)
- ořechy vlašské 120 gramů (mleté)
- mouka pšeničná polohrubá 70 gramů
- bílek 4 kusy
- žloutek 1 kus
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
- sůl
- tuk (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
- ořechy vlašské 3 lžíce (nasekané na posypání)
Na náplň:
- ořechy vlašské 200 gramů (mleté)
- rum hnědý - tuzemský 1,2 decilitru (40%)
- cukr moučkový 80 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
Na krém:
- máslo 200 gramů (změklé)
- cukr moučkový 100 gramů
- žloutek 4 kusy
- kakao 3 lžíce
Na polevu:
- čokoláda na vaření 100 gramů
- tuk ztužený (100%) 50 gramů
Postup přípravy
Žloutky utřeme s cukrem a postupně do nich vešleháme změklé máslo. Přidáme ořechy a prosátou mouku s práškem do pečiva. Zlehka vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků a špetky soli. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C 20 minut a potom necháme vychladnout.
Na náplň smícháme ořechy, cukry a rum a náplní potřeme korpus. Na krém v misce nad parou šleháme žloutky, cukr a kakao asi 15 minut dohusta. Krém necháme vychladnout a pak do něj zašleháme změklé máslo. Rozetřeme ho na ořechovou náplň a necháme vychladnout.
Na polevu rozehřejeme ve vodní lázni čokoládu, přidáme nakrájený tuk a za stálého míchání vše spojíme. Polevu rozetřeme na moučník, posypeme ořechy, necháme vychladnout a dáme rozležet 12 hodin do lednice, nejlépe přes noc.
Načítám komentáře...