Ořechová baklava

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Do kastrůlku nalijte vodu a citronovou šťávu. Přidejte cukr, kousek skořice, med a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte asi 15 minut a dejte stranou.

Vlašské ořechy a mandle smíchejte se skořicí, umletými hřebíčky, citronovou kůrou a 3 lžícemi cukru.

Listové nebo filo těsto nakrájejte na 8–10 dílků a vyválejte z nich tenké obdélníky podle velikosti pekáčku. Z části plátků naskládejte spodní vrstvu moučníku do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Potřete rozpuštěným máslem a posypejte částí ořechové směsi. Poklaďte dalšími plátky, které opět potřete a posypejte, a pokračujte s vrstvením, dokud vám nedojde těsto.

Pekáček vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte asi 30 minut dozlatova. Ještě teplý moučník propíchejte vidličkou a přelijte připraveným cukrovým sirupem. Nechejte rozležet do druhého dne.

Poznámka k receptu

Za místo zrodu této pochoutky se považuje turecký Gaziantep, ale přesný původ je dodnes otázkou sporů. Baklava však zdomácněla i v Řecku, kde můžete ochutnat populární variantu s pistáciemi.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...