Ořechová baklava
Seznam surovin
- listové těsto 500 gramů (nebo fi lo těsto)
- voda 120 mililitrů
- šťáva citronová 100 mililitrů
- cukr 200 gramů (krupicový nebo krystalový)
- med 2 lžíce
- hřebíček 2 kusy (2-3 kusy)
- skořice (kousek celé)
- ořechy vlašské 100 gramů (nasekané)
- mandle 100 gramů (jemně nasekané)
- skořice 1 lžička (mletá)
- citronová kůra 1 lžička
- cukr krystal 3 lžíce
- máslo 50 gramů
Postup přípravy
Do kastrůlku nalijte vodu a citronovou šťávu. Přidejte cukr, kousek skořice, med a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte asi 15 minut a dejte stranou.
Vlašské ořechy a mandle smíchejte se skořicí, umletými hřebíčky, citronovou kůrou a 3 lžícemi cukru.
Listové nebo filo těsto nakrájejte na 8–10 dílků a vyválejte z nich tenké obdélníky podle velikosti pekáčku. Z části plátků naskládejte spodní vrstvu moučníku do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Potřete rozpuštěným máslem a posypejte částí ořechové směsi. Poklaďte dalšími plátky, které opět potřete a posypejte, a pokračujte s vrstvením, dokud vám nedojde těsto.
Pekáček vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte asi 30 minut dozlatova. Ještě teplý moučník propíchejte vidličkou a přelijte připraveným cukrovým sirupem. Nechejte rozležet do druhého dne.
Poznámka k receptu
Za místo zrodu této pochoutky se považuje turecký Gaziantep, ale přesný původ je dodnes otázkou sporů. Baklava však zdomácněla i v Řecku, kde můžete ochutnat populární variantu s pistáciemi.
Načítám komentáře...