Ovocné řezy
Seznam surovin
- vejce 4 kusy
- cukr 150 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 100 gramů
- moučka škrobová 100 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
- voda 2 lžičky
- zavařenina 2,5 lžíce (pikantní, např. rybízová)
- dortové želé čiré 1 balíček
- ovoce drobné (barevné, na ozdobení)
Na krém:
- mléko 5 decilitrů
- smetana na šlehání 2,5 decilitru
- cukr 100 gramů
- pudinkový prášek vanilkový 1 balíček
Postup přípravy
Vejce vyšleháme s oběma druhy cukru do pěny, přidáme 2 lžičky vody a znovu vyšleháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a škrobovou moučkou, vše prosejeme přes jemné síto a tuto směs po částech vmícháme do vaječné pěny. Těsto nalijeme na velký plech vyložený papírem na pečení, rozetřeme ho po celé ploše do tenké vrstvy, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a upečeme do světle žluta (jen asi 8 - 10 minut). Upečený plát necháme vychladnout.
Pudinkový prášek rozmícháme v části mléka. Zbylé mléko přivedeme k varu, přilijeme rozmíchaný pudink, krátce povaříme do zhoustnutí, odstavíme z ohně a vmícháme cukr. Uvařený pudink necháme vychladnout, pak ho vyšleháme do hladka a po částech do něj vmícháme ušlehanou smetanu.
Vychladlý plát rozkrojíme na dvě poloviny, jednu potřeme marmeládou a přiklopíme ji druhou polovinu plátu. Připravený krém naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou, nastříkáme ho do tvaru spirálek po celém povrchu slepených plátů a vše necháme ztuhnout v chladu. Pak povrch ozdobíme kousky barevného ovoce a přelijeme tenkou vrstvou dortového želé připraveného podle návodu na obalu. Necháme opět vychladit a ztuhnout v chladničce a před podáváním pláty nakrájíme na řezy.
Načítám komentáře...