Panna cotta s mučenkovým přelivem
Seznam surovin
- smetana na šlehání 500 mililitrů (min. 33% tuku)
- cukr krystal 4 lžíce
- vanilkový lusk 1/2 kusu
- želatina 3 lžičky
- marakuja 3 kusy (mučenka)
- olej (rostlinný na vymazání)
Postup přípravy
1. Formičky (skleničky, hrnečky, mističky) vymažte olejem. Želatinu nasypte do nerezové misky, zalijte 4 lžícemi vody, promíchejte a nechte ji asi minutu nabobtnat. připravte si hrnec s vodní lázní, vodu přiveďte k varu, ztlumte oheň, aby jen lehce probublávala, na hrnec posaďte misku s želatinou a nechte ji v teple rozpustit.
2. Smetanu nalijte do širokého hrnce, přidejte cukr, semínka z vanilkového lusku, promíchejte a nechte přejít varem. pak hrnec stáhněte z ohně, nechte chvilku zchladnout a za stálého míchání do něj přidávejte (na dvakrát) nabobtnalou želatinu. důkladně metličkou rozmíchejte. Směs ihned nalijte do připravených formiček a nechte vychladit v lednici. počítejte s tím, že panna cotta bude v lednici tuhnout alespoň 4 hodiny (záleží na velkosti formiček).
3. mučenku rozřízněte a do misky lžičkou vydlabejte dužinu se semínky. vychlazenou panna cottu obkružte po okrajích ostrým nožem, aby se nepotrhala, a na chviličku ji ponořte do teplé vody – díky tomu se hmota uvolní z formiček a snadno se vyklopí. hotovou panna cottu přelijte mučenkou a podávejte.
Poznámka k receptu
Krémová panna cotta je ideální dezert, když po vydatné večeři zatoužíte po něčem lehkém. Připravte ji předem, v den D už ji pak jen vyklopíte z formiček. Sladké smetanové chuti sluší pikantnější doprovod exotického ovoce.
k době přípravy + 4 hodiny chlazení
Načítám komentáře...